Appels over 15 jaar

Mijn zelfgeplante appelpitje is nu een appelplant geworden met een stammetje van hout. Ik ben erg benieuwd hoe de vruchten van deze boom over een jaar of twaalf zullen smaken.

Zuurstof

Het is belangrijk dat kinderen zaden en platen leren waarderen. Die vormen de spil van ons bestaan. Ze zijn voedsel voor mens en dier. En de planten die eruit voortkomen, zorgen bovendien voor zuurstof.

20140326_113822
Biologieles

Door kinderen vertrouwd te maken met zaaien, kweken en het met liefde verzorgen van bloemen, groenten en kruiden, krijgen ze een band met hun voedsel. Door zelf te zaaien en te oogsten, wordt de theorie van de biologieles bovendien zichtbaar, tastbaar èn eetbaar. Maar het is natuurlijk ook gewoon ontzettend leuk om jouw zaad te zien ontkiemen en op te eten wat je zelf hebt gezaaid.

Moestuin

Zaaien kun je in een moestuin doen, zelfs op een vierkante meter. Houd dan een moestuindagboek bij en maak van tevoren een zaai- en oogstkalender. Ook leuk is om een fotodagboek bij te houden. Laat de kinderen allerlei tuinklusjes doen. Laat ze zelf water geven en zaaien, maar blijf erop toezien dat het goed gebeurt. Hier kun je lezen hoe je begint.

 Kasplantjes

Ook kun je zaaien in een potje of binnenkasje. Sommige zaden moeten zelfs  binnenshuis opgekweekt worden, zoals courgette, tomaat, ananaskers en paprika. Gebruik geen gebruikte potgrond, omdat daar ziektes in kunnen achterblijven die schadelijk zijn voor de zaadjes of jonge plantjes. Een vuistregel bij het zaaien is: op het zaad komt een hoeveelheid potgrond die gelijk is aan de lengte van het zaad.

Kiemproces

Het kiemproces onder de grond is voor de kinderen niet te volgen. Een leuk alternatief is om zaden te laten ontkiemen op watten. Laat de kinderen wat zaden op een pluk vochtig gemaakte watten op een schoteltje leggen. Nu kunnen ze – na verloop van tijd – iets van het ontkiemen zien.

shutterstock_zaden_op_katoen

Wat zaai je?

Kies gemakkelijke of snelle groenten zoals radijs, sla, cherrytomaatjes, Parijse worteltjes of bietjes. Maar kies vooral iets wat kinderen lekker vinden! Hier vind je een leuke online webshop in zaden waar ook veel informatie is te vinden.

Monopolie op zaden?

Vertel de kinderen tijdens of na het zaaien gerust dat zaden nu nog voor iedereen toegankelijk zijn, maar dat dit niet vanzelfsprekend is. Dat er met de bron van leven geld wordt verdiend en dat bedrijven daarop graag het monopolie willen. Door protesten uit de samenleving is een zadenwet onlangs weggestemd. Hier kun je lezen waarom dat goed nieuws is. Het gevaar is echter niet geweken. Het voorstel ligt nog steeds bij de Europese Commissie die het opnieuw kan indienen.

Wil je ondersteuning in het kweken van zaden en moestuinieren? Dan is de Moestuincoach misschien een goed idee.

Veel plezier en smakelijk eten!

3 thoughts on “Appels over 15 jaar”

 1. Rob Alberts schreef:

  Naast de Rozemarn, een basisschool in de H-buurt van de bijlmermeer staat een volgroeide wilde appelboom.
  De gegroefde stam is prachtig herkenbaar.
  Het raampje van de school waar waarschijnlijk het appelkroos uit is gegooid staat ook nu nog regelmatig open.
  Jammer genoeg mocht de prachtboom geen status als beschermde monumentale boom krijgen.
  De school wordt straks vervangen door nieuwbouw elders.
  Het schoolterrein wordt dan een klein nieuwbouw wijkje.

  Boomvriendelijke groet,
  Rob

  1. Chantal schreef:

   Hallo Rob, zouden de appels eetbaar zijn en worden ze ook daadwerkelijk gegeten? Hopelijk blijft deze staan en kunnen mensen in de nieuwe wijk er ook van genieten!

   1. Rob Alberts schreef:

    Een echte appel is altijd eetbaar, misschien minder zoet, minder sappig en een beetje gerimpeld, maar altijd eetbaar.
    Bij het Evoluon stond indertijd bij de ingang een maquette van een oerbos.
    Door op een knopje te drukken brandde er een lampje bij een vroegere appelboom.
    Nog steeds verbaas ik mij over de huidige appels.
    Sierappels zijn ook lekker maar worden alleen als een sierproduct gezien.

    Vriendelijke groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *