Nieuwe conferentie natuur en techniek

Wie tijdens op de basisschool op een leuke manier in aanraking komt met natuur en techniek, zal later eerder voor een bètastudie kiezen. Prikkel de nieuwsgierig van kinderen, daag ze uit! Dat is de boodschap van de komende Natuur-, Wetenschap- en Techniekconferentie van het programma Biologie Plus. Op de conferentie Actie=Reactie krijgen docenten 36 lezingen en workshops voorgeschoteld om zo inspiratie op te doen en te ontdekken hoe ze hun leerlingen kunnen betrekken bij natuur en techniek.

Wetenschap en techniek verplicht

VVD en PvdA willen wetenschap en techniek vanaf 2020 verplicht stellen in het basisonderwijs. Niet iedereen is het hiermee eens. Volgens onderzoekers van het Center for Science Education en Talent Development van de Universiteit Twente leidt het verplicht stellen van het vak niet per se tot beter onderwijs in wetenschap en techniek. Ze zien liever een geïntegreerde aanpak waarbij leerlingen worden gestimuleerd nieuwsgierig te zijn, creatiever en innovatiever te denken en werken.

Bètatoppers

Basisscholen zouden zich volgens de onderzoekers moeten richten op onderzoekend en ontwerpend leren. Wanneer kinderen op een geïntegreerde kennis maken met techniek- en wetenschapsvragen en hun talenten spelenderwijs ontdekken, zijn ze eerder geneigd later voor techniek en wetenschap te kiezen. We hebben bètatoppers nodig, onder meer om oplossingen te vinden voor ecologische problemen als voedsel- en watertekorten en energieschaarste waarmee de wereld te maken krijgt.

Daag kinderen uit met natuur en techniek

Nieuwsgierigheid prikkelen en uitdagen is de beste manier, vindt ook Biologie Plus. Biologie Plus is onderdeel van het Nederlands Instituut voor Biologie dat docenten enthousiasmeert en motiveert om met Natuur, wetenschap en Techniek (NWT) aan de slag te gaan. Dat doet de organisatie door lesideeën, tips en trainingen te geven en zo basisscholen te helpen om aan NWT vorm en inhoud te geven. Maar ook door jaarlijks een conferentie te organiseren met lezingen, workshops en aan het eind van de dag een heerlijk diner.

Zo zag dat er vorig jaar uit

Wandelen in je eigen tekening

Dit jaar is het thema Actie=Reactie. Tijdens tal van workshops worden docenten op hun eigen nieuwsgierigheid en verwondering aangesproken. Want alleen gepassioneerde docenten kunnen vanuit passie onderwijzen. Zo kun je met behulp van een Green Screen en een computer leren wandelen in je eigen tekening. Of leer je met behulp van een App abnormaal gedrag bij dieren (dat vaak duidt op stress of verveling) herkennen. Deelnemers kunnen hun eigen kermisattractie ontwerpen (soms op ware grootte!) of leren buiten spoorzoeken, vuur maken en sluipen.

Daarnaast is er een informatiemarkt, zijn er momenten om collega’s te ontmoeten en lezingen. Onderwerpen zijn onder meer samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs bij het geven van NWT-lessen, de verborgen wereld van microben (en hoe die de laten zien aan leerlingen) en de rol van interactie en taal bij uitdagend zaakonderwijs

Wat kost dat?

Hier vindt u het programmaboekje van Actie=Reactie en hier kunt u zich aanmelden voor de conferentie. Om de prijs hoeft u het niet te laten. Die is € 167,- per persoon (na 1 oktober € 197,-). Maar in ruil daarvoor krijgt u veel waardevolle tips en nieuwe inzichten, een leerzame en inspirerende dag (ik heb vorig jaar genoten), doet u nieuwe contacten op en krijgt u aan het eind van de dag een gezellige dinerborrel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *