Regen

Te koud, te warm, te nat te droog, wij Nederlanders hebben een obsessie met het weer. We praten er graag over en het is eigenlijk nooit goed.

Kinderen maakt het niet uit wat voor het weer het is. Zij hebben het niet gauw te warm, te koud, te nat of te droog. Over het algemeen zijn kinderen buiten druk aan het spelen en voelen ze zich daarbij goed. Het is onze taak ervoor te zorgen dat ze niet onderkoeld raken, door bij regen regenkleding aan te trekken en een dikke jas, muts en sjaal bij koud weer.

Pijpenstelen

Goede kleding is een vereiste om je goed te voelen buiten. Met name als het ijskoud is of pijpenstelen regent, is het fijn als je daarop bent voorbereid.

Dat bleek weer eens toen ik een vwo-4-klas begeleidde tijdens een beheerdag op de hei. De dag was georganiseerd door een landschapsorganisatie. De scholieren kwamen vanuit school op de fiets en het regende. Niet heel hard, maar genoeg om in een uur tijd goed nat te worden.

Paraplu

Verkleumd kwamen de jongens en meiden aan. In spijkerbroeken, gympies, korte jasjes, zonder muts of sjaal. Slechts een enkeling had een regenpak of laarzen en sommigen hadden een ijdele poging gedaan paraplu’s overeind te houden.

Er was geen plek om je op te warmen, wel kreeg iedereen een plastic bekertje thee. Na een korte uitleg konden de kids aan de slag. Met wat weerzin, maar ook goede wil, pakten ze schepjes en ander gereedschap om de opkomende boompjes en struiken uit de grond te trekken. Wat moesten ze hier anders doen? Van stilstaan kregen ze het alleen maar kouder.

Kinderen in de regen moeten regenpakken aan

Klagen

De meegekomen docenten en vrijwilligers van de natuurorganisatie hoorden het niet of waren oostindisch doof, maar het geklaag was niet van de lucht. En terecht. Regenen was overgegaan in  miezeren, maar droog werd het niet. De scholieren hadden het ondanks hun fysieke inspanning koud. Ze zagen er zielig uit in hun hippe kleren. Had de school ouders dan niet gevraagd om regenkleding en laarzen mee te geven bij slecht weer? Want ook dan ging de natuurdag gewoon door.

Blijkbaar hadden de ouders niet geluisterd òf waren ze te druk geweest eraan te denken. Of de jongeren waren te eigenwijs en vonden regenkleding niet cool. Het resultaat bleef hetzelfde: bevestigd werd dat het veel relaxter is binnen te zitten achter de computer of tv of andere leuke dingen te doen waar je het niet koud van kreeg. Natuur was en bleef niet leuk. Ze wilden naar huis, maar moesten blijven.

Punten

Ik vond het een gemiste kans en vroeg me af of dit vaker gebeurt tijdens natuurexcursies. Het leek alsof de organisatie gedwongen vrijwilligers wilde, in plaats jongeren betrekken bij natuur. Er werd helemaal geen rekening gehouden met hun welbevinden, er waren geen voorzieningen om je op te warmen, er werden geen regenlaarzen of kleding uitgedeeld (‘te duur’) en er was geen noodplan voor het geval – nu dus – de dag anders zou verlopen dan gepland.

De school had wat mij betreft aan de poort moeten selecteren: geen regenkleding? Dan kan je niet mee en dat kost je punten. Of: hier heb je een regenpak en laarzen, trek maar aan. Er had ruimte moeten zijn voor spel, verbeelding en competitie. Natuurlijk zijn pubers een andere doelgroep dan kleuters of leerlingen van de basisschool. Maar ook voor hen kun je opslag verwijderen leuk maken volgens mij. Het minste wat je moet doen is lijden voorkomen.

Deze blog stond eerder op www.nmepodium.nl 

Suggesties over hoe het anders had gekund? Ik lees het graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *