Schelpen als souvenir

De vakanties zijn voorbij. Menig kind heeft de zomerdagen doorgebracht aan het strand. Dat betekent kastelen bouwen, golven trotseren en schelpen zoeken. Dit najaar kunnen kinderen op dertien plaatsen door het hele land hun zeeschatten laten onderzoeken schelpenexperts.

Ooit gehoord van ‘malacologen’? Dat zijn liefhebbers van slakken, weekdieren en schelpen en ze hebben zich georganiseerd in de Nederlandse Malacogische Vereniging (NMV). Omdat die dit jaar 80 jaar bestaat, organiseert de malacologen deze herfst een ‘Breng je schelp’- dag. Op deze ‘Tussen kunst en kitsch’ voor schelpen en slakken kom je te weten of jij een uniek exemplaar hebt gevonden.

Naturalis

Het maakt niet uit of je schelp of slak uit Nederland komt, uit Frankrijk of een exotisch oord. De experts van de Nederlandse Malacologische Vereniging doen hun best je vondst te duiden. De eerste dag is op zaterdag 27 september in het Naturalis Biodiversity Center te Leiden, daarna kun je in verschillende musea en bezoekerscentra in het hele land je schelpen en slakken tonen. Op sommige plekken worden ook films en video’s vertoond of zijn kleine tentoonstellingen te zien. En soms kun je grabbelen in een bak met schelpen om daar vervolgens meer over te weten te komen.

Lesideeën

Docenten kunnen aan de kijkdagen leuke lessen koppelen. Met schelpen kun je bijvoorbeeld mooie dingen maken, zoals dit potje, een kaarsenhouder met zand op de bodem. De schelpen zijn er met dun touw aan vastgemaakt.

creatief met schelpen

Of maak een strandje of een doosje. Of kijk op Pinterest voor meer ideeën.

 Schelpen verdwijnen

Aan de hand van schelpen zijn ook informatieve lessen te geven zoals over de verzuring van de zee. Door deze verzuring is het tegen de eind van deze eeuw onmogelijk geworden voor slakken en weekdieren om skeletten te vormen. Dat is een drama voor vogels en andere dieren die schelpdieren eten.

Herrie onder water

Wist u overigens dat door dezelfde verzuring de absorptie door water van hoorbaar geluid (0,01-10 kHz) vermindert? Resultaat: meer geluid kan zijn weg vervolgen en het wordt een stuk rumoeriger onderwater, ofwel een heuse disco. De verwachting is dat er tegen 2100 maar liefst 70% meer geluid is onder water (niet gecorrigeerd voor een toename van scheepvaart). Dat is heel nadelig voor dieren die hun weg en soortgenoten vinden op basis van geluid! Zouden walvissen en potvissen daarom stranden?

Een eerste determinatie kunt u hier doen. Veel plezier!

 

De foto van de schelp is van Vinoth Chandar gepubliceerd onder Creative Commons-licentie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *