Week van de Opvoeding, vooral naar buiten!

Vandaag begon de Week van de Opvoeding. Voor mij is een belangrijk thema in opvoeding duurzaamheid. Voor jezelf en voor de aarde.

Een prachtig voorbeeld van duurzaam leven is voor mij Evelien Matthijssen die samen met haar vriend en hun kindjes Olaf, Linde en Hugo duurzaam leeft in de Ardennen en daarover blogt.

Duurzaam met de aarde omgaan betekent dat je let op hoeveel elektriciteit en water je verbruikt, hoeveel afval je produceert en hoe aardig je bent voor mensen en dieren. In het wild en in gevangenschap, hier en ver weg. People, planet, profit, in professionele duurzaamheidstermen.

 

 

De familie Matthijssen leeft duurzaam, wat niet inhoudt afzien. Want ze zorgen ook goed voor zichzelf. Ze eten gezond, maar ook lekker. Ze zetten de kachel wat lager, maar trekken warme kleren aan en hebben het dus niet koud. Ze poetsen hun tanden met zelfgemaakte tandpasta, met een lekker fris smaakje. Ze zijn duurzaam voor de aarde èn voor zichzelf.

Op tijd naar bed

Duurzaam met jezelf omgaan houdt in goed zorgen voor lichaam en geest. Gezond eten, op tijd naar bed, werken aan je toekomst, voldoende ontspanning, voldoende beweging… al die dingen waarin kinderen moeten worden begeleid. Want voor je het weet zitten ze uren achter tablet of laptop, proppen ze zich vol met snacks en snoep en gaan ze veel te laat naar bed. (U weet wel, de leuke dingen van het leven 😉 )

Maar eigenlijk is duurzaam met de aarde omgaan óók duurzaam voor jezelf. Want we hebben maar één aarde en als we die onleefbaar maken, is er geen toekomst.

CC-mountain_priarie_meisjes_op_pad
Buitenspelen essentieel

Door goed voor de aarde te leren zorgen, zorgen kinderen – op de wat langere termijn – dus ook goed voor zichzelf. Nou blijken kinderen dat beter te leren als ze die aarde, die natuur op jonge leeftijd hebben leren kennen. Uit onderzoek blijkt dat wie in zijn jeugd een band heeft opgebouwd met natuur, later meer geneigd is deze te willen beschermen.

Tel daarbij op dat het goed is voor de gezondheid om buiten te spelen. En je zou zeggen dat het onontbeerlijk is voor kinderen om buiten te spelen.

Groene Week van de Opvoeding

Helaas gebeurt dat te weinig. Kinderen hebben te weinig groen om zich heen, een reden om als school of opvang te zorgen voor een groene  speelomgeving. Maar het blijkt ook dat kinderen die niet gewend zijn aan buitenspelen die natuur, dat groen zelf niet snel opzoeken. Ze wachten op volwassenen op hen te inspireren.

Waar wachten we op? Groen zou, voor de gezondheid van onze kinderen en voor het behoud van de aarde, vanzelfsprekend moeten zijn! Eigenlijk had het thema van de Week van de Opvoeding geheel in lijn met het Jaar van de Groene Kinderopvang dus eigenlijk moeten zijn:  groen in de opvoeding moet je doen!

Meer weten over de invloed van natuur op kinderen? Lees dan dit rapport (met name vanaf pag. 83).

Ik neem als NatuurWijzer schoolkinderen mee naar buiten. Daarnaast kunt u mij inhuren voor een gezellig kinderfeestje in de natuur. Geïnteresseerd? Neem contact met me op!

De grote foto is van Toni Matés Urtós en bijgesneden gepubliceerd onder Creative Commons-licentie
De kleine foto is van USFWS Mountain-Prairie en gepubliceerd onder Creative Commons-licentie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *